Αρχική » εθνικά προγράμματα » Σχέδιο δράσης 2020-2021

Σχέδιο δράσης 2020-2021

Στο πλαίσιο υλοποίησης της Πράξης «Υποστήριξη και Διαχείριση των Σχεδίων Δράσης του έργου “Μια Νέα Αρχή στα ΕΠΑΛ”» μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ, ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗ» με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 2ο ΕΠΑ.Λ. Νέας Ιωνίας Βόλου, σε συνεργασία με το 1ο Εργαστηριακό Κέντρο Βόλου, κατέθεσε ένα Σχέδιο Δράσης με τίτλο «ΑΟΡΑΤΑ ΣΗΜΑΤΑ» με δύο «υποδράσεις», τις οποίες υλοποίησε με επιτυχία τη φετινή σχολική χρονιά, παρά τις αντικειμενικά αντίξοες, λόγω της πανδημίας, συνθήκες που επικράτησαν.

Η πρώτη Υποδράση με τίτλο «Ασύρματο και έξυπνο δίκτυο» και συνεργαζόμενους καθηγητές τους/τις Παρασκευή Μούτου, Κωνσταντίνο Αμυγδαλίτση , Ελπινίκη Μπασιάκου, Δημήτριο Παπαναστασίου και Απόστολο Βαμβάκο εξελίχθηκε ως εξής: Κατασκευάστηκε ένα πάνελ, πάνω στο οποίο στερεώθηκαν διάφορες χρηστικές συσκευές, συμβατές με το πρότυπο Z-Wave. Προηγήθηκε η έρευνα για την επιλογή και την προμήθεια των κατάλληλων συσκευών που είναι διαθέσιμες στην αγορά, δίνοντας έμφαση στην εξοικονόμηση ενέργειας. Η τελική κατασκευή προσομοιώνει σε ένα πάνελ ένα μικρό σπίτι, οι ηλεκτρικές συσκευές του οποίου είναι ενταγμένες σε ένα ενιαίο ασύρματο δίκτυο και ελέγχονται με απλές εντολές μέσω μιας εφαρμογής του κινητού τηλεφώνου. Έτσι, μπορεί κάποιος από απόσταση να ενεργοποιήσει λαμπτήρες, να ανοίξει ή να κλείσει στόρια, να κλειδώσει ή να ξεκλειδώσει πόρτες, κλπ.

Η πρόταση ενθουσίασε τους μαθητές, αφού είχαν την ευκαιρία να ασχοληθούν με ένα αυθεντικό, σύγχρονο και με πολλές δυνατότητες τεχνολογικό αντικείμενο. Συσχέτισαν τις θεωρητικές γνώσεις με την πρακτική εφαρμογή μέσα από ένα ολοκληρωμένο έργο, πράγμα ζητούμενο στη σύγχρονη τεχνολογική πραγματικότητα. Γνώρισαν τρόπους συνδυασμένης χρήσης αυτοματισμών και πρότειναν τεχνικές λύσεις, αλλά και βελτιώσεις στην εφαρμογή τους. Οι μαθητές συνεργάστηκαν σε ομάδες στο εργαστήριο, αλλά και εξ αποστάσεως λόγω των συνθηκών υγιεινής και ασφάλειας που επικράτησαν για μεγάλο διάστημα.

Η δεύτερη Υποδράση με τίτλο «Κινούμαι Αυτόνομα με το Ηλεκτρονικό Λευκό Μπαστούνι» και συνεργαζόμενους καθηγητές τους/τις Παρασκευή Μούτου, Κωνσταντίνο Αμυγδαλίτση, Ελπινίκη Μπασιάκου, Δημήτριο Παπαναστασίου εξελίχθηκε ως εξής: Η κατασκευή των μαθητών είναι ένα μπαστούνι σαν αυτό που χρησιμοποιούν τα άτομα με προβλήματα όρασης, το οποίο μπορεί να ανιχνεύει εμπόδια και να ειδοποιεί τον κάτοχό του για αυτά με ήχο και δόνηση. Η επιλογή του συγκεκριμένου έργου είχε σκοπό την ευαισθητοποίηση των μαθητών του ΕΠΑ.Λ. στην προσπάθεια των ατόμων με προβλήματα όρασης για μια πιο άνετη και ασφαλή καθημερινότητα. Χρησιμοποιήθηκε η ηλεκτρονική πλατφόρμα ανοικτού κώδικα και σχεδιασμού Arduino. Σε ειδική γλώσσα προγραμματισμού και με τη μορφή κώδικα στέλνονται κάποιες οδηγίες στον μικροελεγκτή της πλακέτας Arduino. Ανάλογα με τις εντολές (το πρόγραμμα δηλαδή) οι πλακέτες Arduino μπορούν να διαβάζουν εισόδους (όπως κουμπιά, αισθητήρες, μηνύματα κλπ) και να ενεργοποιούν εξόδους (LEDs, κινητήρες, μηνύματα σε οθόνες κλπ). Πάνω στο μπαστούνι υπάρχουν στερεωμένοι δύο ειδικοί αισθητήρες υπερήχων (ultrasonic sensors) που ανιχνεύουν το εμπόδιο και υπολογίζουν την απόστασή του από αυτούς. Αρχικά σχεδιάστηκε το ηλεκτρονικό κύκλωμα και κατόπιν έγιναν οι διασυνδέσεις των υλικών πάνω σε μια πινακίδα ηλεκτρονικών πειραμάτων (breadboard). Αφού έγινε από τον καθηγητή μια σύντομη παρουσίαση των βασικών εντολών και διαδικασιών της γλώσσας που χρησιμοποιεί το ελεύθερο λογισμικό Arduino IDE (wiring), συντάχθηκε από τους μαθητές πολύ προσεκτικά το κατάλληλο πρόγραμμα εντολών σε κώδικα. Η όλη διαδικασία έδωσε την ευκαιρία στους συμμετέχοντες μαθητές να έρθουν για πρώτη ίσως φορά σε επαφή με τον προγραμματισμό. Σχεδίασαν και κατασκεύασαν ένα ολοκληρωμένο έργο. Σε όλα τα στάδια της κατασκευής οι μαθητές συνεργάστηκαν άψογα μεταξύ τους, αλλά και με τους καθηγητές του Τομέα Ηλεκτρολογίας, Ηλεκτρονικής & Αυτοματισμού.

Εκτός από τον επίσημο ιστότοπο για την Υποστήριξη και Διαχείριση των Σχεδίων Δράσης του έργου “Μια Νέα Αρχή στα ΕΠΑΛ” μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ, ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗ» με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχουν αναρτηθεί στο κανάλι YouTube του σχολείου videos με διδακτικές ενότητες στην αγγλική γλώσσα για την εκμάθηση βασικών λειτουργιών του προτύπου z wave καθώς και video με βασική παρουσίαση των κατασκευών από μαθητές του σχολείου. Με αφορμή τη συγκεκριμένη δράση, στόχος της παιδαγωγικής ομάδας υποστήριξης του έργου είναι ο διαρκής εμπλουτισμός του υλικού. Παραθέτουμε βίντεο που δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο της παραπάνω δράσης από το κανάλι του 1ου ΕΚ Βόλου:

Zwave – Διδακτική ενότητα 1
Zwave – Διδακτική ενότητα 2
Zwave – Διδακτική ενότητα 3
Μπαστούνι ΑΜΕΑ

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *